top of page
Yazarın fotoğrafıOkan Bal

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Belirtileri ve Tedavisi

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Nedenleri Nelerdir

  1. Anne ve babada disleksi bozuklukları varsa kalıtsal yatkınlıktan dolayı çocukta da görülebilmektedir.

  2. Beynin giriş, çıkış, bellek ve işlem fonksiyonlarında nörolojik bozuklukları öğrenme güçlüğüne sebep olabilir. Örneğin işitme kaybı, görme kusurları, zeka geriliği, gelişme geriliği gibi duyusal ve fiziksel problemlerden dolayı disleksi bozukluklar ortaya çıkabilir.

  3. Anne karnında bir takım sebeplerden dolayıda bebekte disleksi bozuklukları oluşabilmektedir. Mesela hamileyken annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, bilinçsiz ilaç kullanımından dolayı disleksi görülebilir. Prematüre doğum ve plesenta anomalileri doğum sırasında oluşan komplikasyonlar, doğumdan sonra bebeğin nefes almasındaki gecikme ve geçirdiği ateşli hastalıklardan dolayı ilerde çocuklarda disleksi bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Belirtileri -Kelimelerin birbiri ile karıştırması, cümle kurarken kelimeleri sıralarını değiştirmesi, sözcükleri tersten okuyup    örneğin; ‘kitap’ yerine ‘kipat’ demesi gibi. – Peltek ve hızlı konuşurlar, konuşurken harfleri eksik cümleler kurarlar. -Konsantrasyon ve dikkat güçlüğü yaşarlar. -Fikirlerini ve anlatmak istedikleri bir olayı sesli ya da yazılı şekilde rahatça ifade edemezler. – İçine kapanık olurlar. Öğretmenin sorduğu sorunun cevabını bilmesine rağmen, kendini ifade edemediği için parmak kaldıramaz. Bu yüzden öz güvenleri  gelişemez. -Çok bilindik nesnelerin adını veya rengini hatırlayamama, konuşma esnasında yön kavramalarında sıkıntı yaşaması( sağ diyeceği yerde sol demek) gibi durumlar yaşanabilir.

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Tedavisi Ve Uygulanacak Metotlar Öncelikle çocukta disleksi bozukluğunu anlamak için, uzman çocuk psikiyatrisine gidilmelidir. Her öğrenme güçlüğü çeken çocuk disleksi olacak değildir. Dislektik olan çocuklarda uygulanan bir ilaç tedavisi yoktur. Yaş ilerledikçe okuma sorunları ortadan kalkar. Ancak yazı hataları gibi sorunlar kalıcı olabilir. Cümle kurduklarında yanlış telaffuz ettiklerinde öz güvenlerini kaybetmelerine neden olacak tavırlarda bulunulmamalıdır. Metinleri sesli okumasını isteyin ki, o esnada hem çocuk, hem de siz nerelerde hata yapıldığını görüp düzeltebilirsiniz. Sesli okuma, disleksi için iyi bir egzersizdir. Her başarısını tebrik edin ve onunla gurur duyduğunuzu ifade edin ki bu davranış çocuğun başarma isteğini kamçılasın. Sevdiği ve ilgi alanı olan materyalleri alın. Bu kendisini geliştirmesini sağlar hem de bir şeye odaklama kavramını geliştirmiş olur.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page