top of page
Yazarın fotoğrafıOkan Bal

İnatlaşan çocuklarla başa çıkmanın yolu

  1. Özellikle küçük yaşlardaki çocuğunuz inatlaştığı onun dikkatini farklı yöne çekmek ve dağıtmak en etkili yollardandır. Ona sevdiği bir hayvanı veya yiyeceği vererek inatlaştığı şeyi unutmasını sağlayabilirsiniz.

  2. Çocuğunuzun inatlaştığı konu eğer esneklik sağlayabileceğiniz bir konu ise krizler ortaya çıkmadan mevcut alternatifleri değerlendirin. Ve birebir inatlaşılan şey yerine alternatifine müsaade ettiğinizde çocuğunuz sadece inat ettiği için bir hak elde ettiğini düşünmeyecektir.

  3. İnatlaşmaların aranızda bir güç savaşına dönüşmesine izin vermeyin. Eğer çocuk inatlaşmanın sonucunda ebeveynleri pes ettirdiğiniz gözlemlerse, bir sonraki inatlaşma da bu sınırı daha da genişletecektir ve son aşamalarda dur durak dinlemeyecektir. Veya her inatlaşma sonucunda çocuklara baskı kuran ebeveynler çocukların bağımsız birer birey olmalarına engel olacaktır. Bu nedenle inatlaşmaları uzatmadan, bazen kabul ederek bazen de reddederek sona erdirmelisiniz.

  4. Çocuğunuz bir konuda sizinle inatlaştığında, ilginizi başka yöne çevirmek sizi rahatlatacaktır. Müdahale etmek yerine bazen görmezden gelmek faydalı olabilir. Eğer inatlaşma uzuyorsa ve uzlaşma sağlanamıyorsa, başka şeylerle ilgilenmeye başlayın. Bir süre sonra çocuğunuzda vazgeçecektir.

  5. İnatlaşma esnasında zor olacaktır ancak çocuğunuzu sakinleştirerek sizi dinlemesini sağlayabilirsiniz. Ve böylelikle nazik bir şekilde ona yasakladığınız şeyi hatırlatarak inadından vazgeçmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bunun karşılığında bir alternatif göstermeniz gerekecektir.

  6. Çocuğun inatlaşmasının karşılığı kesinlikle aynı şekilde tepki vermek olmamalıdır. Neticesinde o bir çocuktur ve önemlidir. İnatlaşması yaşı gereği olan bir durumdur. Bağırmadan, sakin bir tavırla yaklaşmak ve sabırlı olmak en doğru yöntemdir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page