top of page
Yazarın fotoğrafıOkan Bal

Kıskançlığı Nasıl Durdurursunuz?

Kıskançlık İlişkinizi Mahvediyor Mu?

Kıskançlık Nedir? Gerçek ya da hayali bir tehdit karşısında, korku, şüphe veya gıpta etme duygusuna engel olamama durumudur.

Kıskançlığın İlişkiniz Üzerindeki Olumsuz Etkileri Kıskançlık, ilişkilerde yıkıcı olabilir. Kıskançlık genel olarak hayali dürtüler sonucunda oluşmaya başlar. Tabi ki gerçek ihanetler de olmuyor değil. Ancak, kıskançlık nedeniyle tedavi almak isteyenlerin büyük çoğunluğunda, durum genellikle kontrol edilemeyen hayaller sonucundadır. Genellikle küçük bir şüphe ile başlar. Daha sonra beyin sürekli yeni hayaller üretir ve kıskançlık mağduru kişi bu hayallerin gerçek olduğuna inanır. Partneriniz, karşı cinsten birine göz ucuyla baktığında dahi anksiyete ve panik durumu ortaya çıkar. Bu durum kıskanan kişi açısından oldukça yorucu ve zordur. Zihinde yaşanan depresif durumlar, endişe, duyguları kontrol edememe, başka şeylere konsantre olamama, pişmanlık ve hayal kırıklıklarıdır.

Kıskançlık Belirtileri

  1. Sıklıkla karşılaşılan kıskançlık belirtileri;

  2. Eşinizin, başkalarıyla uygunsuz ilişki içinde olduğunu hayal etmek,

  3. Yıkıcı düşüncelerden kendini uzaklaştırmayı başaramamak,

  4. Her gün anksiyete ve güvensizlik yaşamak,

  5. Uzun süreli ilişkiler kurmakta zorlanmaktır.

Farklı Düşünmeye Çalışın Kıskançlığın ilk başladığı olayı bulmak, tedavi için en önemli konudur. Kişi beyinde kurgulanan ihanetin gerçekliğine aşırı inandığı için, bu duygunun kırılması oldukça zordur. Kıskanç kişi kafasından geçirdiklerini üçüncü bir kişiye anlattığında, düşüncelerine olan inancı tam olduğundan, karşısındaki kişiyi de kesinlikle ihanete uğradığına inandırır. Kendine acıma, hayal kırıklıkları, nefret, aşk birbirine karışmış durumdadır. Kıskanan kişiyi, aksine inandırmaya çalışmak, kıskançlığı daha ileri boyuta taşır. İkna etmek için, beyin çok daha fazla hayal üretir. Bu tür durumlarda yapılması gereken, kişiye önce kendine güven duygusunu aşılamakla başlamaktır. Onu, öncelikle karşısındakine olan nefret duygusundan uzaklaştırıp, kendi hayatı hakkında motive etmeye çalışmak olmalıdır. Ona yeteneklerini hatırlatmak, yapabileceklerini, güçlü olduğu alanları yeniden hatırlatmak, ya da kafasını meşgul edecek hobilere yönlendirmek, yapılması gerekenler arasında ilk sıradadır. Bilmesi gereken, kesinlikle kendi varlığının önemi ve kendine olan saygısını yeniden kazanmasıdır.

Kıskançlıktan Kurtulmak

Kıskançlıkta kurtulmak için ikinci aşama;

  1. Karşınızdakine güvenmeye çalışın. İlk seferde zorlanacaksınız. Ancak deneyin. Her söylediğinin yalan olduğunu düşünmek yerine, kendinizi doğru söylediğini düşünmeye zorlayın.

  2. Cebini, cüzdanını karıştırmak üzere harekete geçtiğinizde kendinizi frenleyin. “Bugün ona güveniyorum”

  3. Cep telefonunu kurcalarken, başka biri benim telefonumu kurcalasa, arkadaşlarınla şakalaşmalarımızı, ailemde zor durumda olan biriyle olan yazışmalarımı görse nasıl hissederdim? Diye düşünün.

  4. Kendinizin nasıl bir özel alanı varsa, karşınızdakinin de olduğunu düşünün.

  5. Gözlerinin içine bakın. Orada size olan duygularını göreceksiniz. Bu sizi rahatlatır.

  6. Çok fazla sorguladığınızda ilişkinizin biteceğini, bu durumun size ne hissettireceğini düşünün.

  7. Sürekli ihanet ettiğini düşünmek yerin, onu kaybettiğinizde ne hissedeceğinize odaklanarak kendinizi frenleyin.

  8. Tüm bunları denediğiniz halde başarılı olamadıysanız, daha fazla kendinizi yıpratmadan bir terapistten yardım alın. Yalnız başınıza bu durumdan kurtulmak çok kolay değildir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page