top of page
Yazarın fotoğrafıOkan Bal

Sosyal Fobinin Okul Hayatına Etkileri

  1. Korku ve endişe duyacağı düşüncesi ile telefonla konuşmaktan, grup önünde konuşmaktan, yeni biri ile tanışmaktan kaçınırlar.

  2. Kaçındığı durumlarda, çarpıntı, titreme, terleme, kasların gerilmesi, göğüste sıkıntı duygusu, sıcak soğuk basması vb. gibi belirtiler açığa çıkar.

  3. Ergenlerde sosyal kaygı, okulda da çeşitli sorunların yaşanmasına neden olur. Sosyal kaygılar, davranış sorunları, alkol ve madde kullanımına neden olabilir.

  4. Aşırı kontrol davranışı gösteren ebeveynlerin çocuklarında daha fazla sosyal fobi görülür.Sosyal fobi tedavisi Bilişsel davranışçı tedavi yöntemleri sosyal fobide başarı ile uygulanır. Sosyal beceri geliştirme ve kaygı azaltıcı tekniklerin bilişsel davranışçı tedavi ile kombine edilmesi önemlidir. İlaç tedavisi sosyal fobisi olan çocukta tek tedavi yöntemi olarak düşünülmemelidir. Özellikle yoğun davranışçı girişimlerden sonra çok yönlü tedavi programının bir parçası olmalıdır. Ergenlikte utangaçlık ve sosyal fobiyi yenmek için…

  5. Çocuğun özelliklerini tanımalı, onu olduğu gibi kabul etmeli.

  6. Gencin öz güvenini artırılmalı.

  7. Bireysel becerilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine rehberlik edilmeli.

  8. Bireyin sosyal becerilerinin geliştirilmesine, yeni ortamlara girmesine yardımcı olunmalı. Gerekirse psikolojik destek alması sağlanmalı.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page