Okul hayatı boyunca çocuğunuza yapacağınız en büyük iyilik onun öğretmeniyle ilişki ve dostluk kurmanızdır. Bu dostluğun çocuğunuzun eğitim hayatına pozitif yansımalarını göreceksiniz. Herşeyden önce öğretmen çocuğunuza daha itina ile ilgi gösterecek bu durumunda çocuğunuzun dersleri ve okul ortamını sevmesine vesile olacaktır.
Bu dönemde birinci sınıfa başlayacak bir çocuğunuz var. Çocuklarda okula gitmek istememe, ders çalışmama ya da başarısız olma gibi problemleri çevrenizden duyuyorsunuz. Siz de çocuğunuzun çok iyi bir eğitim almasını istiyorsunuz. Eşiniz ve siz bu hususta her türlü fedakârlığı yapmaya hazırsınız. Fakat cocuğunuzun “Okul Dünyası“ na daha sağlıklı bir şekilde dahil olup, başarılı olması için, neler yapmak gerektiği hususunda anne baba olarak yeterli donanıma sahip değisiniz. Çocuğunuzun “Okul Dünyası“ na sağlıklı bir şekilde adım atmasına aileler olarak sizlerin nasıl yardımcı olacağına dair bilgileri konu aldık bu yazımızda.
Okul öncesi dönemde – 0- 5 yaş – çocuk üzerinde tek hakim güç aile iken okulla birlikte iki ayrı dünya daha çocuğun hayatına girmiş olur: Okul ve arkadaş. Aileler çocuğun okula başlamasıyla birlikte ne büyük ruhsal gerilim yaşadığını pek bilmezler. Bir çok ailenin şartlı sevgisi çocuğun gerilimini daha da artırır. Ailenin yapması gerekli olan şey çocuk başarısız da olsa sevgisini esirgememesi gerektiğidir. İlkokula yeni başlayan çocuklar için unutulmaması gereken husus şudur: Çocuğunuzun okul hayatındaki tek şansı, iyi bir öğretmene rastlamış olmasıdır. Hepsi bu.
1.Çocuğunuzun ilkokulda neler okuyacağı konusunda fikir sahibi olun: Unutmayın ki sizin öğrendiklerinizin çok değişmiş olduğunu göreceksiniz. Çocuğunuza yardımcı olabilmeniz için bu yeni durumların öğrenilmesi çok önemlidir.
2.Okulu ve öğretmeni hakkında bilgi toplayın: Okul hayatı boyunca çocuğunuza yapacağınız en büyük iyilik onun öğretmeniyle ilişki ve dostluk kurmanızdır. Bu dostluğun çocuğunuzun eğitim hayatına pozitif yansımalarını göreceksiniz. Herşeyden önce öğretmen çocuğunuza daha itina ile ilgi gösterecek bu durumunda çocuğunuzun dersleri ve okul ortamını sevmesine vesile olacaktır. Sizin ya da çocuğunuzun öğretmeniyle problemi varsa biran önce bunu çözmeye bakın. Ya öğretmenle ya da okul yönetimiyle konuşarak problemi çözün. Cözemiyorsanız mutlak okulunu değiştirin.
3.Okumayı sevdirmek birinci vazifeniz olsun: Çocuğunuzun ilkokulda öğreneceği en önemli beceri “Okumak“ tır. Okumak alışkanlığı bütün öteki konuların anahtarıdır. Okumayı sevdirmek için : Okul öncesi dönemde olduğu gibi yine okumayı sürdürün. Ona kitaplar alın. Birlikte kütüphane ziyaretleri yapın ve hediye kitap alın. Üçüncü ve dördüncü sınıfta çocuğunuza kitap okumayı bırakın ve yeni bir uyku geleneği başlatın. Uyumadan önce çocuğunuz kendisi birşeyler okusun ve öyle uyusun. Aynı zamanda çocuk dergilerine mutlaka abone yapın. Posta kutusundan dergileri kendisi alsın.
4.Okul eğitiminde okumadan sonra ikinci önemli konu matematik öğrenmesidir: Çocuğunuz henüz küçükken somut nesnelerle ona matematik kavramları ögretmişseniz zorluk çekmeyecektir.
5. Evde bulundurulması mutlak gerekli araçlar vardır. Bunlar her zaman başvurulacak araçlardır: Sözlükler , Atlaslar ve Ansiklopediler…
6. Çocuğunuza nasıl ders calışacağını öğretin: Sınıfta nasıl not alacağı, bir kitabı okumakla çalışmak arasındaki farkı, çeşitli testlerin nasıl uygulanacağını öğretin. Bütün bunları ev ödevlerini hazırlarken yapabilirsiniz.
7. Çocuğunuzun belirli bir çalışma yeri olmalı: Televizyon, internet vb ilgi çekici ve caydırıcı unsurların olduğu bir odada çocuğun konsantre olup başarılı olması beklenemez. Sessizlik ders çalışma ve okuduğunu anlama adına önemli bir unsurdur. “Cıstak cıstak” bir müzik eşliğinde ders çalışılsa da verimli olmak mümkün değildir.
8. Belirli bir ders çalışma saati belirlenmeli: Ders çalışma saati her çocuk için farklı farklı olabilir. Fakat kesinlikle ders çalışılması uygun olmayan bir zaman vardır o da okuldan geldiğinde çalışmaktır. Çocuğun dinlenip zihnen boşaldıktan çalışması durumunda verimlilik ortaya çıkar.
Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman
Eğitim ve Öğrenci Danışmanı
Profesyonel Eğitim ve Öğrenci Danışmanlığı Desteği Almak İçin Randevu Alınız.
Comments