top of page

Üniversite Tercihi yaparken bunlara dikkat edin


İyi bir üniversiteye girmek için aylardır çaba harcayan adaylar, şimdi emeklerinin meyvelerini toplayacak. Ancak önlerinde son bir ‘sınav’ daha var: Tercih. Uzmanlar, adayları bu süreci iyi ve doğru değerlendirmeleri konusunda uyarıyor. Ayrıca YÖK’ün yaptığı değişiklikleri de iyi bilmek gerektiğini söylüyor.


Lisans programlarını tercih edecek olan adayların Tablo 4’ü incelemeleri gerekiyor.

Tercih listesinin oluşturulmasında puan değil, başarı sırası baz alınmalı.

Adaylar tercihlerini Y-YGS, Y-MF, Y-TM, Y-TS, Y-Dil sonuçlarına bakarak, ilgili puan türünün karşısında yer alan sıralamayı göz önünde bulundurarak yapmalı.

24 TERCİH HAKKI

2016’da adayların 24 tercihte bulunma hakları var. Geniş bir aralıktan tercihlerini yapmaları öneriliyor. Adaylar tercih listelerinde istedikleri puan türünden bölümlere yer verebilirler. Bütün tercihlerin yalnızca adayın kendi alanından olması şart değil. Ancak adayların diğer puan türlerinden tercih yapabilmesi için ilgili puan türlerinin hesaplanmış olması koşulu var. Örneğin MF-4’ten mühendislikleri tercih eden bir aday aynı zamanda iktisat tercihi de yapmak isterse, Y-TM-1 puanının hesaplanıp hesaplanmadığına bakmak zorunda. Puan hesaplanmadıysa ilgili programa tercih listesinde yer veremez.

Adaylar hukuk, mühendislik, tıp ve mimarlık için getirilen başarı sırası sınırlamasını dikkate alarak bu bölümleri yazmalı.

İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ LİSTENİZE YAZMAYIN

Adaylar tercih listesinin en üstünde diledikleri takdirde kendi puan ve sıralamalarının çok üstünde olan bölümlere yer verebilir. Daha sonraki tercihlerinde ise çoğunluğu kendi başarı sırasına yakın veya denk gelen bölümleri yazmalılar. Listenin sonlarına ise başarı sıralamasının çok altında olan ve adayların açıkta kalma olasılığını en aza indirgeyecek bölümleri yazmaları önerilir. Ancak adayların gitmek istemedikleri bölümlere tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. İstemedikleri bir bölüme yerleştikleri takdirde ortaöğretim başarı puanları bir sonraki yıl yarı yarıya düşürülecek. Tercih sırasını oluştururken istek sırasına göre bölümleri sıralayabilirler. Yerleşmede esas olan tercih değil, puan sıralamasıdır. Örneğin puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden değil, puanı yüksek olan kişi yerleştirilir. Tercih aralığının geniş tutulması, fazla sayıda tercih yapılması, listenin sonlarına doğru adayın başarı sıralamasının çok altında olan bölümlere yer verilmesi adayların yerleşme olasılıklarını artırır.

2016 Kılavuzunda Yapılan Değişiklikler

- 2015’te YGS puan türünde 140 barajını aşan adaylar, meslek yüksekokulu ön lisans programları, açıköğretim ön lisans ve lisans programları tercih edebiliyor ve özel yetenek sınavına başvurabiliyordu ancak bu yıl barajda değişiklik yapıldı. 2016 yılında bu programlarda tercih yapılabilmesi için adayların YGS puan türünde 150 barajını aşmış olması gerekiyor. m 2016 yılında adaylar en fazla 24 tercih yapabilecek. Geçen yıl bu sayı, 30’du.

- 2015’te tıp ve hukuk alanları için getirilen başarı sırası sınırlaması, 2016’da mimarlık ve mühendislik alanları için de uygulandı. Bu durumda hukuk tercihi yapmak isteyen öğrencilerin ilgili LYS puan türünde (TM-3) en düşük 150 bin, tıp fakültesi tercih edeceklerin MF-3’te en düşük 40 bin başarı sıralamasına sahip olmaları gerekiyor. Mimarlık isteyenler için başarı sıralaması ilgili LYS puan türünde (MF-4) en düşük 200 bin, mühendislik için ise (orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri hariç) MF-4’te en düşük 240 bin.

- Ortaöğretimdeki bazı alanların yerleştirmede ek puan alacağı lisans programları 2016 ÖSYS kılavuzu Tablo 3-A/3-B.1’de belirtilir. OBP’nin 0.06 ile de çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar 30 Mart2012 itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan kurumlardan mezun olan veya öğrenim gören öğrenciler için uygulanacak. İlgili ortaöğretim kurumlarına bu tarihten sonra kayıt olan adaylar için ek puan hesaplanmayacak.

DOĞRU TERCİH İÇİN ZAMAN VAR

Tercihlerle ilgili değişiklik yapmak isteyenler, verilen süre içerisinde aday şifresiyle ÖSYM sayfasına girerek bunu yapabilir. İlk tercihte bir üniversiteyi kazanan adaylar, aynı yıl içerisinde yapılacak ek yerleştirmeye başvuramaz. Ayrıca 2016’da tercih yapan ve herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adayların ortaöğretim puanlarında bir sonraki yıl değişiklik olmayacak, ortaöğretim başarı puanları yarı yarıya düşürülmeyecek.

KISACASI

Tercih yaparken adaylar; 1- Sonuç belgelerini doğru yorumlamalı. 2- Tercih kılavuzunu dikkatlice incelemeli. 3- Kendi başarı sıralamalarını ÖSYM kılavuzunda belirtilen başarı sıralamasıyla kıyaslamalı, tercihlerini bu doğrultuda yapmalı. 4- Tercih listesinde tek bir bölüm ve üniversite üzerine odaklanmak yerine, alternatifli bir liste oluşturmaları önemli. 5- Gitmek istemedikleri hiç bir bölüme tercih listesinde yer vermemeli. 6- Tercih edilen bölüm ve üniversitenin özel koşullarını kılavuzdan okumalı.


tercih danismani soru sor
psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep
0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page